Umgås runt biljardbordet

Biljard behöver inte vara något man gör för enbart att sporta eller att tävla. Det kan vara ett sätt att bara samlas och umgås, likväl för ungdomar som för pensionärer eller kolleger.

 

I en tidigare artikel på hemsidan skrev vi att en av fördelarna med att spela biljard, är att det är ett spel som många kan njuta av. Man inte behöver vara en fullfjädrad sportfantast för att uppskatta biljard, eller ens spela det i tävlingssyfte. På ungdomsgården Bagishuset i Bagarmossen har ett gäng pensionärer träffats varje torsdag under tre års tid för att spela just biljard, och ett par andra sällskapsvänliga sporter. Att biljardträffarna här är mer utav en social grej är tydligt, då spelarna inte bryr sig så mycket om sportens regler. Istället ligger fokus på att umgås, att röra på sig och att dricka kaffe, skriver Mitti. Att spela biljard är en sport som fungerar bra även för äldre, då det är skonsamt mot kroppen. Samtidigt blir man även svettig och får tid för att prata och skratta under spelets gång.

 

Vart kan man hitta biljardbord?

Biljardställen kan man hitta lite varstans. Ett vanligt ställe för de yngre utövarna är just fritidsgårdar, där det ofta är gratis att spela. För de som vill samla ihop ett gäng vänner för en träff eller kolleger för en after work finns det även många spelhallar eller barer som erbjuder bord till olika avgifter. I Stockholm finns till exempel Biljardpalatset, Söderhallen och Ballbreaker, varav samtliga även erbjuder menyer med mat och dryck. Har man en egen förening eller klubb och vill investera i ett eget bord kan man ta hjälp av återförsäljare som Biljardexperten eller Biljardbolaget. För den som föredrar att hyra ett bord för en kortare tid finns RentEvent, som erbjuder detta till ett dagspris.