Starta restaurang i en biljardhall

Biljard måste vara en av de mest seglivade trenderna som finns. Det tycks inte spela någon roll vad som är inne i samhället i övrigt, biljard lockar återkommande besökare. Det gör det till en ypperlig affärsidé att kombinera en biljardhall med restaurangverksamhet. Här får du reda på de viktigaste sakerna att tänka på.

Ett uteställe som erbjuder biljard och mat och dryck kombinerar två saker som egentligen borde gå hand i hand. Att gå ut och äta eller gå och spela biljard är sysslor som var och en för sig är trevliga nog. Kombinerade är de en utmärkt affärsidé då biljarden lockar unga och lojala kunder som tycker om att spela och som samtidigt regelbundet lär ta del av vad restaurangverksamheten erbjuder. Vad är viktigast för att starta restaurang i en biljardhall? Först och främst behöver du en bra lokal, därefter restaurangutrustning som passar och en meny som frestar spelsugna människor.

biljardbord med gröna lamporPlats

Vart din verksamhet ska ligga är a och o. Om det redan ligger en väletablerad biljardhall någorlunda nära där du tänkt öppna, tänk igen. Om du ska kunna konkurrera krävs det att du erbjuder någonting unikt jämfört med de andra aktörerna. Om din lokal ligger i ett område där det är besvärligt att ta sig till närmsta biljardhall, grattis – de som vill spela biljard föredrar i regel att inte behöva färdas alltför långt. Att spela biljard är en något de flesta gör relativt ledigt och i många fall spontant.

biljardbord i restaurangRestaurangutrustning och meny

När det gäller restaurangens inredning är det, som den klassiska sägningen lyder, endast din fantasi som sätter gränserna. Med det sagt är det värt att fundera extra över vilken din målgrupp är. Om du föreställer dig en biljardhall så får du förmodligen, inom vissa variationer, en relativt tydlig bild för ditt inre. De flesta biljardhallarna har en viss stil och det är ingen slump att det är så. Det betyder att människor som tycker om att spela biljard trivs i den typen av miljöer. Du har stort utrymme att själv leka med uttrycket för inredningen i din biljardhall/restaurang men gör troligtvis bäst i att inte vara alltför extrem.

Gör inte misstaget att skapa en alltför stor meny, det känns lätt plottrigt och ofokuserat. Dessutom tenderar kvaliteten att bli lidande när köket inte kan fokusera på att utveckla ett fåtal rätter till fulländning. Det finns en tumregel som säger att ju fler rätter en restaurang har på menyn, desto sämre är den. Det är såklart inte helt sant, men rent intuitivt går det ihop att en meny med få rätter måste väljas ut mer noggrant och att rätterna därför måste vara bättre.

Var kreativ

Med allt ovanstående i åtanke återstår ändå att tillägga att dina idéer kan vara betydligt bättre än normen. Våga tänja på gränserna och tänka nytt. Iallafall vad gäller inredning och andra detaljer.
För mer information vad som krävs för att starta en restaurang kan du söka dig till Bolagsverket som har en smidig checklista du kan använda dig av.