Biljardhistoria

Ordet biljard är ursprungligen ett paraplybegrepp som omfattar en mängd olika spel. Det alla dessa har gemensamt är att de spelas med köer, på ett bord. Det finns ofta någon form av hål längs bordets sidor, men detta är inte alltid fallet. För det mesta spelas spelen med klot, men det förekommer även spel med skivor, exempelvis couronne.

Sprängning i biljardTroligen uppstod de första formerna av biljard på 1400-talet. Spelet blev snabbt populärt. Ett exempel av flera på spelets popularitet är det faktum att Maria Stuart, drottning av Skottland, begravdes insvept i duken från hennes biljardbord. Det har även utvecklats olika varianter av biljard där det gäller att utföra konster, ungefär som i rytmisk sportgymnastik eller simhopp. Kort sagt finns det många saker man kan företa sig med en kö, några bollar och ett filtklätt bord.

Biljard nämns i flera av Shakespeares pjäser. Frågan är dock om en svensk som ofta spelar i en svensk biljardhall skulle identifiera det (eller de) spel som Shakespeare syftade på som biljard. Förutom Maria Stuart finns bland de historiska biljardentusiasterna namn som Wolfgang Amadeus Mozart, Immanuel Kant, Napoleon Bonaparte, George Washington, Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt och Charles Dickens. Inte heller dessa historiska celebriteter spelade dock alltid spel som var särskilt lika dagens biljard.

Biljard och krocket

Biljard har utvecklats från sporter och spel som utövades utomhus, och som ofta spelades med klubba. Även om det låter konstigt för nutida öron så har troligen biljard, golf och krocket gemensamma rötter. Det finns gamla illustrationer som visar 1700-talsherrar i hatt och knäbyxor som spelar ett krocketliknande spel, inomhus, med klubbor som mest av allt liknar skohorn. Spelet spelas på ett bord, med två bollar och två små bågar som ser ut som fotbollsmål i miniatyr. Detta är en tidig form av biljard, och av krocket. Golf skiljdes av från släktträdet tidigare, och utövas ju än idag framför allt utomhus.